HIV TEST WANNEER ? 

`Ruim 9.000 Nederlanders weten niet dat zij besmet zijn met HIV`


In Nederland worden 29 mensen per week meegedeeld dat zij het HIV virus hebben opgelopen. Een groot gedeelte van de mensen met HIV hebben geen idee dat ze besmet zijn. 

Het testen op HIV is dus erg belangrijk om verdere besmettingen te voorkomen. Maar wanneer is het verstandig om jezelf te testen?

Het HIV virus is drie maanden na de overdracht in de meeste gevallen meetbaar in bloed of speeksel. Vaak heeft het lichaam drie maanden de tijd nodig om HIV antistoffen te produceren, dit wordt ook wel de "window period" genoemd. Om aan te tonen of het virus aanwezig is, worden HIV testen gebruikt die de HIV antistoffen detecteren. 

Heeft u onveilige seks gehad met iemand die mogelijk een SOA of HIV heeft, of heeft u klachten na een seksuele ervaring, dan wordt u aangeraden spoedig een HIV en SOA test te doen.

U kunt ook geinfecteerd raken met HIV door bloedproducten zoals een bloedtransfusie. Al komt dit in Nederland nauwelijks meer voor. 

Drugsgebruik met geinfecteerde naalden is tevens een groot risico om HIV op te lopen. 

Blijf niet met onzekerheid rond lopen. Laat je op HIV testen indien je risico gelopen hebt. 

 

Een verhoogd risico op HIV-infectie heeft u als:

  • · U meerdere seksuele partners hebt gehad.
  • · U onbeschermde seks met iemand heeft gehad die HIV-positief is of kan zijn.
  • · U geïnjecteerde drugs, steroïden of gedeelde naalden gebruikt hebt.
  • · U een seksueel overdraagbare aandoening gehad heeft, waaronder herpes of hepatitis.
  • · U seks heeft gehad voor drugs of geld.
  • · U seks heeft gehad met iemand die een seksueel verleden heeft met iemand van bovenstaande categorieen - of met iemand wiens seksuele verleden u niet kent.

 

Verschillende HIV tests worden gebruikt om HIV-infectie te diagnosticeren:

Antilichamentests. Als u besmet bent met het hiv-virus, zal uw lichaam beginnen met het produceren van infectiebestrijding, de zogeheten antistoffen. De HIV antilichamentests zoeken eiwitsynthese in het bloed of andere lichaamsvloeistoffen.

De meest voorkomende HIV test, de ELISA test (ook wel EIA), wordt gebruikt om HIV antilichamen op te sporen in een bloedsample. Andere uitvoeringen van deze HIV test gebruiken samples van speeksel of urine. Direct na een besmetting zullen antilichamen niet te zien zijn in het bloed of de lichaamsvloeistof. Er is een wachtperiode "window period" van 6 tot 12 weken, voordat het lichaam antilichamen begint te produceren tegen het virus.

HIV-sneltests zijn gebaseerd op dezelfde principes als andere HIV antilichamentests, maar zij kunnen sneller antilichamen in bloed of speeksel detecteren- meestal ongeveer binnen 20 minuten. Positieve resultaten van een HIV-sneltest moeten daarom bevestigd worden met een follow-up laboratoriumtest.

De INSTI HIV test is CE goedgekeurd. Deze test kan antilichamen detecteren in een speeksel-sample. Het kan resultaten bieden binnen 20 minuten zonder het gebruik van een laboratorium. 

PCR-tests.  Deze detecteert het genetisch materiaal van HIV in het bloed, in plaats van de antilichamen. Deze test wordt ook gebruikt als viral load test. Het is duurder, maar definitiever, vooral vroeg na de blootstelling aan het HIV virus. Deze test kan niet thuis gebruikt worden door consumenten.